Met een druk op de knop lanceerde Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost, op vrijdag 25 februari om 13.00 uur de website van Metro 23, de Zilvermeeuw, één van de allereerste metro’s van Amsterdam. Een bijzonder treinstel omdat Prinses Beatrix en Prins Claus er in 1977 de eerste metrolijn mee openden. De M23 werd als enige metrostel uit die tijd van de sloop gered en kreeg de A-status in het Nationaal Registeren Mobiel Erfgoed. Mobiel is hij nóg niet, maar daar wordt aan gewerkt.
Sinds december 2018 heeft de Zilvermeeuw onderdak gevonden in een publieke werkplaats van het Nederlands Transport Museum, het NTM, in Nieuw-Vennep. Vrijwillige restaurateurs geven hem daar weer zijn oorspronkelijke kleuren, zilver met oranje en brengen het interieur terug in de originele staat. Doel is om dit belangrijke mobiele erfgoed voor Zuidoost én Amsterdam in ere te herstellen.
De metro verbond de Bijlmer met het centrum
Met de lancering van de website krijgt deze iconische metro nu ook online een plek. Een plek voor vrienden, de meeuw heeft er veel, voor liefhebbers, voor sponsors en donateurs, een digitaal kenniscentrum. Een bezoek aan www.zilvermeeuwamsterdam.nl vertelt over het leven van de metro, diens grote betekenis voor Amsterdam Zuidoost, de historische openingsrit en natuurlijk de restauratie nu in het NTM.
Geïnteresseerden kunnen op de website een kijkje in de werkplaats nemen en er een selectie van de prachtige originele werktekeningen vinden.
De website is gerealiseerd met een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuur Fonds uit de regeling Themafonds Erfgoedvrijwilligers.
Red de Zilvermeeuw, word vriend
GVB heeft de Zilvermeeuw in 2017 overgedragen aan de Stichting Beheer Collectie Amsterdams Vervoer Museum. Die heeft met financiële ondersteuning van onder andere het Prins Bernhard Cultuur Fonds en het Mondriaan Fonds al het een en ander kunnen doen. Maar nog lang niet alles. Voor het herstel van interieur, de technische installatie, de zittingen van de banken en de deurbladen, om maar eens wat te noemen, worden nog sponsoren gezocht of vrienden die voor €15,- de restauratie willen volgen.
Samenwerking met Imagine IC
In september 2015 reed de Zilvermeeuw de laatste rit. Veel Amsterdammers kwamen afscheid nemen, zoveel bleek de metro voor hen persoonlijk te hebben betekend. Imagine IC, organisatie voor erfgoeddemocratie, is vanaf het begin nauw betrokken bij de mogelijke terugkeer van de Zilvermeeuw naar Amsterdam Zuidoost. Zij verzamelde al persoonlijke verhalen en archiefstukken als onderdeel van het buurtarchief.
Welke erfgoedwaarde dit iconische treinstel heeft voor Zuidoost en welke rol deze na afronding van de restauratie kan spelen zal blijken uit gesprekken met bewoners en andere betrokkenen.
Doe mee!
Wilt u actief aan de restauratie bijdragen? Het projectteam zoekt vrijwilligers voor de restauratie zelf en de communicatie rond de Zilvermeeuw. U kunt contact opnemen via de website.
Noot voor de redactie:
Meer informatie Jaap Nieweg: j.nieweg@quicknet.nl of
Karel Philippens: kphilippensjunior@hetnet.nl